Mungkin ramai yang suka makan tapai. Saya bukanlah seorang peminat
makanan tapai ini, tetapi saya ingin bercerita serba sedikit mengenai tapai dan
pengalaman saya menjual tapai di Pasar Malam.
Foto : Koleksi Sendiri
Di pasar malam terdapat
pelbagai gerai mudah alih, yang menjual barang-barangan seperti makanan dan
hasil tani seperti sayur-sayuran,
buah-buahan, daging dan
barangan basah yang lain. Barangan lain seperti permainan, perkakasan, buku,
baju dan sebagainya juga ada dijual. Ia menarik banyak orang mengunjunginya
kerana harga barangan yang berpatutan.
Foto : Goggle
Seperti yang diketahui, peniaga-peniaga di Pasar Malam mestilah
mempunyai lesen dan perlu membayar yuran
tapak. Pasar Malam akan bermula pada waktu petang sehingga
kepada waktu malam. Lesen peniagaan boleh didapati daripada pihak berkuasa
tempatan (PBT) yang berkaitan menngikut tempat masing-masing. Ini bagi mengawal
kebersihan bandar dan kesihatan. Penjual makanan perlu mendapatkan suntikan
kesihatan demam kepialu/tipod - Typhim VI dan tapak Pasar Malam akan diselia
oleh pihak berkuasa tempatan. Yuran tapak mestilah di bayar kepada pihak
berkuasa tempatan atau penyelia yang dilantik.
Boleh dikatakan bahawa saya dan adik-beradik dibesarkan dengan hasil
jualan tapai. Pada mulanya, bapa saya yang berniaga di Pasar Malam, oleh kerana
kesihatannya tidak mengizinkan, tugas tersebut diambil alih oleh Ibu saya dengan
dibantu oleh saya sendiri dan adik. Pada mulanya, saya dan adik beradik di"paksa"
berniaga di Pasar Malam. Perasaan malu memang ada, tetapi kami terpaksa juga
menjual tapai di Pasar Malam. Lama kelamaan, perasaan malu bertukar menjadi
seronok apabila tapai yang dibuat oleh Mak habis di beli oleh orang ramai. Ada
yang beli 2 bungkus, 5 bungkus dan ada juga yang membeli sebanyak 20 bungkus.
Semakin banyak orang membeli, semakin seronok perasaannya.
Kadang kala keadaan cuaca memainkan peranannya. Tapai yang dibuat tidak
habis di jual. Malah, ramai peniaga-peniaga lain terpaksa menutup dan menyimpan
barang-barang mereka ditakuti akan dimasuki air dan basah. Ada juga peniaga
lain yang sudah tiba di tapak Pasar Malam, tetapi tidak membuka barangan jualan
mereka, kerana cuaca gelap dan berkemungkinan hujan akan turun.
Orang tua zaman dahulu juga mempunyai pantang larang apabila hendak
membuat tapai. Apabila tapai sedang dibungkus, seseorang itu tidak boleh
memakan sirih atau mendekatkan dengan benda-benda yang berwarna merah. Jika
pantang larang ini dilanggar, tapai tersebut akan berwarna merah dan rasanya
tidak sedap. Seseorang itu juga tidak boleh memakan benda yang masam ketika
membungkus tapai kerana ia akan menyebabkan tapai menjadi masam. Bagi wanita
yang 'datang bulan' juga tidak boleh membuat tapai ini kerana rasa yang akan terhasil
daripada pembuat tadi tidak 'jadi' atau masam dan sebagainya.
Jika dulu, tapai hanya di jual di Pasar Malam, tetapi sekarang Ibu saya
mengambil tempahan untuk kenduri kendara.
Bagi sesiapa yang berminat dengan tapai ini, bolehlah
menghubungi saya. Untuk kenduri-kendara atau apa-apa majlis, sila maklumkan dua
atau tiga minggu awal.
Saya akan menceritakan pengalaman saya yang
lain di entri yang akan datang.
Sekian, wassalam.
No comments:
Post a Comment